Kjøkkenhagens verdi for fremtiden.
Alle har en gang lært at epler vokser på trær, men vi må ikke ta det for gitt at alle vet det.
Hvor maten kommer fra
For mange barn i dag kan koblingen til matens opprinnelse være vag. En kjøkkenhage gir en unik mulighet til å konkretisere denne kunnskapen. Gjennom praktisk erfaring med såing, vanning og høsting, lærer barna om naturens sykluser og arbeidet som ligger bak matproduksjonen. Noe så enkelt som å snakke om ingrediensene i en suppe eller gryterett gir barna viktig kunnskap om hva de spiser, og alt som ligger bak et enkelt måltid. Kunnskap om mat kan flettes inn i læring om årstidene i Norge, om hva som er sesongens matvarer. Da kan man også bruke geografi til å forklare hvorfor vi ikke har norske appelsiner.
Matens verdi
En kjøkkenhage bidrar til å synliggjøre matens verdi på flere plan, også i kampen mot matsvinn. Når barn er involvert i hele prosessen fra såing til høsting, utvikler de en forståelse for arbeidet og ressursene som ligger bak maten de spiser. Dette kan igjen føre til en mer bevisst holdning til mat og en større forståelse for hvorfor vi ikke bør kaste den. Ved å høste etter behov og lære hvordan ulike deler av plantene kan brukes, kan kjøkkenhagen være et konkret verktøy for å redusere matsvinn og fremme en mer bærekraftig tankegang.
Råvarene i favorittmaten
Gjennom hagearbeid får barna en konkret forståelse for at maten de kjenner og liker, faktisk kommer fra naturen. Å se en liten tomatplante vokse seg stor og produsere røde tomater, kan skape en helt ny innsikt. Plutselig blir ketchupen på bordet noe mer enn bare en rød saus – det er et produkt av råvaren de selv har vært med på å dyrke. På samme måte kan poteten bli til sprø chips, og urter kan gi smak til kjente retter. Kjøkkenhagen knytter hverdagsmaten til sitt opphav på en måte som er både lærerik og overraskende for barna.
Beredskap i praksis, kunnskap for fremtiden
I en verden preget av usikkerhet, blir kunnskap om selvberging og matproduksjon stadig viktigere. En kjøkkenhage er en praktisk arena for å bygge denne beredskapen hos barn og unge. De lærer grunnleggende ferdigheter som kan være verdifulle i møte med uforutsette hendelser. Denne kunnskapen som for tidligere generasjoner var selvsagt å vite, er i dag noe man betaler for å lære på kurs. Gi barna denne kunnskapen gratis ved å igjen gjøre det til hverdagskunnskap.
En investering i fremtiden
Å integrere en kjøkkenhage i deres tilbud er ikke bare et pedagogisk virkemiddel – det er en strategisk investering i barnas fremtid. Det fremmer helse, kunnskap, bærekraft og en viktig beredskapsforståelse. Hos Omriss Design hjelper vi dere med å realisere denne verdifulle ressursen.
Er dere klare for å investere i en grønnere og tryggere fremtid? Ta kontakt for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe dere med å skape en levende og lærerik kjøkkenhage.